Ki? Hol? Mikor? Mit? Miért?

A nevem Kincső és Isten gyermeke vagyok.
Ezt az évemet Németországban töltöm, ahol a Liebenzelli Misszió egy fiataloknak létrehozott rövidtávú missziós programjának, az impact-nak a keretében szolgálhatom Istent.
Csak arról tudok beszámolni, amit láttam, tapasztaltam.

2016. október 19., szerda

Gőzgombóc - Dampfnudel

Gőzgombóc - Dampfnudel

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 20g élesztő (friss vagy csomagolt)
  • 1/4 l tej
  • 100g vaj
  • 80g cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
A formához:

  • egy kevés vaj
  • kb 1 evők. cukor
  • kb 4 evők. tej
Elkészítés:
A lisztet, a puha vajat, a cukrot, a tojást, a sót, a citromhéjat egy edényben feloldjuk az élesztővel és a langyos tejjel, majd pár percig állni hagyjuk. Majd az összes többi hozzávalóval együtt puha tésztává gyúrjuk. Ezt letakarva egy meleg helyen kelni hagyjuk, míg a duplájára nem nő.
Előkészítünk egy formát, aminek van fedője és befér a sütőbe. Először kikenjük vajjal, majd megszórjuk cukorral és végül beleöntjük az előmelegített tejet. A tej nem kell, hogy forró legyen, csak langyos.
A tésztát kb 12 egyforma nagyságú nagyságú labdácskává gyúrjuk, és a formába helyezzük. Rátesszük a fedőt és még kb 15 percig állni hagyjuk a gombócokat, hogy feljöjjenek egy kicsit. Végük pedig a fedővel együtt berakjuk a formát az előmelegített sütőbe és 200°C-on kb 30-40 percig sütjük, míg a gombócok teteje aranybarnára nem sül.
Vaníliasodóval tálalva a legjobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése