Gőzgombóc - Dampfnudel
Hozzávalók:
- 500g liszt
- 20g élesztő (friss vagy csomagolt)
- 1/4 l tej
- 100g vaj
- 80g cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom héja
- egy kevés vaj
- kb 1 evők. cukor
- kb 4 evők. tej
A lisztet, a puha vajat, a cukrot, a tojást, a sót, a citromhéjat egy edényben feloldjuk az élesztővel és a langyos tejjel, majd pár percig állni hagyjuk. Majd az összes többi hozzávalóval együtt puha tésztává gyúrjuk. Ezt letakarva egy meleg helyen kelni hagyjuk, míg a duplájára nem nő.
Előkészítünk egy formát, aminek van fedője és befér a sütőbe. Először kikenjük vajjal, majd megszórjuk cukorral és végül beleöntjük az előmelegített tejet. A tej nem kell, hogy forró legyen, csak langyos.
A tésztát kb 12 egyforma nagyságú nagyságú labdácskává gyúrjuk, és a formába helyezzük. Rátesszük a fedőt és még kb 15 percig állni hagyjuk a gombócokat, hogy feljöjjenek egy kicsit. Végük pedig a fedővel együtt berakjuk a formát az előmelegített sütőbe és 200°C-on kb 30-40 percig sütjük, míg a gombócok teteje aranybarnára nem sül.
Vaníliasodóval tálalva a legjobb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése